Welkom bij de gratis 5 dagen stresspreventie challenge!

 

Van 19 t/m 23 april is de Week van TCG. De TCG zorgverleners van Zhong laten jou graag kennismaken met de verschillende disciplines van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Door middel van korte instructiefilmpjes krijg je tools in handen die jou helpen je stress te verminderen en je meer energie te geven!

Zhong wenst jou veel plezier en energie!

Week van TCG   |  Introductie dag 1

Wat is TCG?

Traditionele Chinese Geneeskunde, ook wel TCG of TCM (Traditional Chinese Medicine) genoemd, is een verzamelnaam voor verschillende medische disciplines uit China die ingezet worden om de mens gezond te maken of te houden (preventie). Deze disciplines zijn

  • Voeding
  • Beweging (Qi gong)
  • Massage (Shiatsu en Tuina)
  • Kruiden
  • Acupunctuur

Traditionele Chinese geneeskunde vindt haar oorsprong in een unieke, veelomvattende en systematische theoretische structuur waaronder de theorie van de Vijf Elementen, het meridiaanstelsel van het menselijk lichaam, Yin-Yang en andere energiesystemen. Elke behandeling wordt uitgevoerd volgens dit filosofische raamwerk.

Maak kennis met TCG

In dit korte introductiefilmpje kun je kennismaken met de werkwijze van een TCG zorgverlener in Nederland. De challenge van dag 1 volgt in het tweede filmpje.

Week van TCG   |  Challenge dag 1

Challenge dag 1


Acupunctuur / Acupressuur bij een gespannen nek

Wanneer je stress ervaart in je lichaam voelt vaak je nek stijf en verkrampt. In de TCG zegt men over pijn: Waar pijn is stroomt de energie niet goed door in het lichaam. De vrije stroom van energie is geblokkeerd zoals een steen de waterstroom in een rivier tegenhoudt.

Vandaag is de eerste dag van de challenge en krijg je de eerste bruikbare oefening om zelf de energiestroming te helpen bevorderen om je nekspieren te ontspannen.

Filmpje dag 1

Week van TCG   |  Challenge dag 2

Challenge dag 2


Laat stress en angstgedachten eenvoudig los in 1 minuut

Tapping van meridianen is een combinatie van psychologie met de kennis uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Door met de vingertoppen zacht te kloppen op de uiteinden van bepaalde meridianen kan emotionele spanning loslaten. Door het stimuleren van die meridiaan- of acupunctuurpunten krijgt het energiesysteem van de mens het signaal dat het lichaam zich in een veilige situatie bevindt - waardoor de geblokkeerde energie weer vrij kan stromen.

Vandaag is de tweede dag van de 5-daagse stresspreventie challenge en krijg je toegang tot een nieuwe bruikbare oefening! Met deze oefening leer je hoe je binnen 1 minuut jezelf kunt kalmeren van stress en angstgedachten door deze gevoelens los te laten.

Filmpje dag 2

Week van TCG   |  Challenge dag 3

Challenge dag 3


Met Qi Gong eenvoudig en snel meer bewegen

Qi Gong spreek je uit als 'tsjie ghong' en wordt ook wel geschreven als 'Chi Kung' is een ademhalings- en bewegingsleer. Daarbij staat Qi voor levensenergie en Gong voor vaardigheid. Oefeningen waarbij lichaamsdelen volgens een bepaald patroon worden bewogen, bevorderen de stroming van de Qi en het bloed. Het versterkt onder meer de werking van de organen. Ook brengen de bewegingspatronen en ademhalings- en meditatietechnieken lichaam en geest in evenwicht.

Vandaag is de derde dag van de 5-daagse stresspreventie challenge en krijg je toegang tot een fijne Qi Gong wandeloefening die je altijd kan doen zónder dat je de deur uit hoeft!

Filmpje dag 3

Week van TCG   |  Challenge dag 4

Challenge dag 4


Massage: Shiatsu en Tuina

Shiatsu is een Japanse massagetechniek die wordt ingezet om het lichaam en de geest via meridianen in balans te brengen. Shiatsu staat voor shi = vinger, atsu = druk. De therapeut gebruikt dus zijn handen om druk uit te oefenen. Dat kan door het drukken met de duimen, maar ook door het strekken van gewrichten.

Tuina is een Chinese massagetechniek. Het betekent letterlijk duwen (Tui) en vastpakken (Na). De therapeut maakt dus gebruik van technieken als duwen en kloppen. Hij doet dit met zijn vingers, handpalmen, vuisten en ellebogen.

Vandaag is de vierde dag van de 5-daagse stresspreventie challenge en krijg je toegang tot twee Shiatsu oefeningen voor hoofdpijn, nek- en schouderklachten.

Filmpje dag 4

 

Week van TCG   |  Challenge dag 5

Challenge dag 5


Kruidengeneeskunde

Bij kruidengeneeskunde staan Chinese kruiden en hun medicinale eigenschappen centraal. Door het samenvoegen van verschillende kruiden met een grote voedingswaarde ontstaat een kruidenformule die precies op de cliënt is afgestemd. De kruiden worden ingedeeld en toegepast op hun specifieke kwaliteiten en de werking op het lichaam. Zo kan het bijvoorbeeld de balans in het lichaam herstellen en behouden. Over het algemeen neem je twee tot drie keer per dag de kruiden in. Dat kan in de vorm van tabletten, capsules, los granulaat of gedroogd.

Vandaag is alweer de vijfde en laatste dag van de 5-daagse stresspreventie challenge. Om de week af te sluiten geven we je een tip uit de Traditionele Chinese kruidengeneeskunde die iedereen kan toepassen.

Filmpje dag 5

Advies van de TCG zorgverlener op maat

Ervaar jij ook de voordelen van de tips in deze challenge en wil je graag aanvullend advies voor jouw persoonlijke situatie?

De 900 TCG zorgverleners van Zhong ontvangen je graag in hun praktijk.

 

VIND HIER EEN TCG ZORGVERLENER IN JOUW BUURT

 

Week van TCG en de challenge worden mogelijk gemaakt door de therapeuten van Zhong; de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde.