De Geschiedenis van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG)

De oorsprong van TCG

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is een eeuwenoude geneeswijze die zijn wortels diep in de geschiedenis van China heeft liggen. De oorsprong ervan wordt toegeschreven aan duizenden jaren geleden, in een tijd waarin de Chinese samenleving nauw verbonden was met de natuur en haar cycli.

Filosofische grondslagen:

De basisprincipes van TCG worden gevormd door filosofische concepten zoals yin en yang, evenals de leer van de vijf elementen (hout, vuur, aarde, metaal, water). Volgens deze principes wordt gezondheid gezien als een harmonieuze balans tussen deze tegenstellingen en een vrije stroom van levensenergie of "qi" door de lichaamsmeridianen.

Behandelmethoden

Acupunctuur, waarbij dunne naalden op specifieke punten op het lichaam worden geplaatst om de stroom van qi te beïnvloeden, is een van de bekendste behandelmethoden binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde. TCG is een eeuwenoude geneeswijze die een breed scala aan behandelmethoden omvat, waaronder:

acupunctuur
shiatsu
tuina
kruiden
qigong
cupping, moxa, guasha
voeding

Evolutie en invloed TCG

Gedurende de eeuwen heeft TCG zich ontwikkeld en verfijnd, waarbij nieuwe inzichten werden toegevoegd en oude praktijken werden aangepast. Hoewel het zijn oorsprong in China heeft, heeft TCG zich verspreid over de hele wereld.

Wetenschappelijk onderzoek TCG

In de afgelopen decennia heeft TCG steeds meer de aandacht getrokken van wetenschappers over de hele wereld. Er wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de werking van verschillende TCG-behandelingen en de mogelijke toepassingen ervan in de moderne geneeskunde. Wetenschappelijke artikelen en publicaties zijn te vinden in onze Zhong kennisbank.

Zoek TCG-therapeut

Salverdaplein 15
6701 DB Wageningen

Het bureau is telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00-12.00u

T 0317 423 505

Stuur een bericht naar info@zhong.nl

Volg ons:

Aangesloten bij: