Shiatsu

Shiatsu is een traditionele Japanse massagetechniek die tot doel heeft het evenwicht tussen lichaam en geest te herstellen. Shiatsu is erop gericht blokkades op te heffen, in de vorm van vastzittend weefsel, zoals bindweefsel of spieren en onvoldoende bloeddoorstroming.

Het verloop van een shiatsu-behandeling

Een shiatsu-behandeling begint met de shiatsu-therapeut die aandachtig luistert naar jouw klachten en vragen stelt over jouw leefstijl, slaappatroon, eetgewoonten, spijsvertering en eventuele menstruatie. Na een grondig lichamelijk onderzoek op basis van deze informatie, start de behandeling op het geklede lichaam. Dit gebeurt terwijl je comfortabel ligt op een futon, een zachte katoenen matras, of een massagetafel.

Wat kan shiatsu voor mij betekenen?

Shiatsu-therapie biedt verlichting bij uiteenlopende (pijn)klachten, zoals RSI, vastzittende spieren, nek-, schouder- en rugklachten, chronische pijn, neurologische aandoeningen zoals zenuwpijn, ischias, rugpijn en Parkinson. Ook kan shiatsu worden ingezet voor de behandeling van burn-outs, lichte depressieve gevoelens, fibromyalgie en (onverklaarbare) vermoeidheid. Shiatsu heeft eveneens een gunstig effect op reumatische aandoeningen (waaronder artrose en reuma), hormonale klachten (zoals PMS en de menopauze), stofwisselingsproblemen (bijvoorbeeld obstipatie), en hoofdpijn en migraine.

Japanse shiatsu massagetechniek

Shiatsu is een traditionele Japanse massagetechniek die tot doel heeft zowel lichaam als geest in harmonie te brengen. Het woord "shi" betekent in het Japans "vinger" en "atsu" staat voor "druk". De shiatsu-therapeut maakt gebruik van duimen, handpalmen, vingers en zelfs het eigen lichaamsgewicht om druk uit te oefenen op specifieke acupunctuurpunten en meridianen. Bovendien omvat deze techniek gewrichtsmanipulatie en het strekken van verschillende lichaamsdelen. Shiatsu-massage staat bekend om zijn ontspannende effecten, het versoepelen van spieren en het bevorderen van gewrichtsbewegingen. Tevens draagt het bij aan een optimale bloed- en lichaamsvloeistofcirculatie, evenals de verwijdering van afvalstoffen.

Geschiedenis shiatsu

Shiatsu is een traditionele Japanse massagetechniek die zijn wortels heeft in de eeuwenoude Chinese geneeswijze en massagepraktijken. Hoewel shiatsu in Japan is ontwikkeld, zijn de invloeden ervan te herleiden tot Chinese geneeswijze en de eeuwenoude praktijk van anma, een vorm van massage die dateert uit de Tang-dynastie in China (618-907 n.Chr.).

Tokujiro Namikoshi, grondlegger van moderne shiatsu, opende in 1925 zijn eerste kliniek en benadrukte het gebruik van vingerdruk op specifieke lichaamspunten om spanning te verlichten. Zijn benadering legde de basis voor de erkenning van shiatsu als fysiotherapie door de Japanse overheid in 1957, waardoor de weg vrijkwam voor wereldwijde acceptatie van deze massagetechniek, die nu wordt gewaardeerd voor ontspanning en algemeen welzijn.

Een andere invloedrijke figuur, Shizuto Masunaga, voegde later elementen van de traditionele Chinese geneeswijze toe aan shiatsu, waardoor het een meer holistische benadering kreeg. Zijn bijdragen omvatten concepten als meridiaansystemen en de vijf elementen, die de basis vormden voor zen shiatsu. Deze integratie van fysieke, mentale en emotionele aspecten heeft shiatsu verder geëvolueerd en wereldwijd tot een populaire vorm van complementaire en alternatieve geneeswijze gemaakt.

In 1957 erkende de Japanse overheid shiatsu als een vorm van fysiotherapie, en dit droeg bij aan de verdere acceptatie en verspreiding van shiatsu in Japan en internationaal. Tegenwoordig is shiatsu wereldwijd populair en worden verschillende benaderingen en stijlen toegepast, variërend van meer traditioneel tot moderne interpretaties. Shiatsu wordt beschouwd als een vorm van complementaire en alternatieve geneeswijze en wordt vaak gebruikt voor ontspanning, stressvermindering en het bevorderen van algemeen welzijn.

Meer over TCG

Voordelen van shiatsu behandeling door een TCG-therapeut:

Geen verwijzing nodig van de huisarts
Behandeling op maat gemaakt
Weinig tot geen bijwerkingen
Holistische aanpak
Veilige behandeling erkend door WHO

Shiatsu als holistische behandelwijze

Shiatsu is een holistische behandelingsbenadering waarbij lichaam en geest als één geheel worden beschouwd. Tijdens de sessie kan het duidelijk worden dat klachten op een specifieke locatie eigenlijk verbonden zijn met een stagnatie op een geheel andere plaats.

De therapeut heeft een holistische kijk en houdt rekening met meer dan alleen de klacht waarmee de cliënt binnenkomt. De shiatsu-behandeling stimuleert het zelfherstellend vermogen van de cliënt, waardoor het lichaam direct de onderliggende oorzaken van de klachten kan aanpakken.

Tijdens de behandeling, waarbij je meestal je kleding aanhoudt, staat het herstellen van vitale levensenergie centraal. Dit houdt in dat eventuele blokkades, zoals vastzittend weefsel zoals bindweefsel of spieren, en problemen met de bloeddoorstroming worden aangepakt.

De shiatsu-therapeut is in staat deze verstoringen te identificeren en maakt gebruik van massage- en manipulatietechnieken om het weefsel opnieuw flexibel en soepel te maken, en de vrije stroom van levensenergie te herstellen. Hierdoor kunnen klachten verminderen of verdwijnen.

Hoe werkt shiatsu

De massagebehandeling kan op de blote huid gegeven worden of bovenop de kleding. De shiatsu therapeut gebruikt verschillende technieken in de behandeling. De massage kan via een krachtige druk, een zachtaardige druk, een subtielere druk en strekkingen of via handoplegging plaatsvinden. Daarnaast kan de shiatsu-therapeut een aantal oefeningen meegeven die de cliënt thuis kan inzetten voor het verbeteren van de effectiviteit van de behandeling.

Deze video toont een oefening van een meridiaanstrekking die ingezet kan worden bij spanningsklachten in de nek. Daarnaast toont de therapeut een aantal acupressuurpunten waar eenvoudig met de duimen druk op gezet kan worden voor meer ontspanning bij hoofdpijn.

Zoek TCG-therapeut

Salverdaplein 15
6701 DB Wageningen

Het bureau is telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00-12.00u

T 0317 423 505

Stuur een bericht naar info@zhong.nl

Volg ons:

Aangesloten bij: