Tuina

Tuina is een Chinese massagetechniek. Het betekent letterlijk duwen (tui) en vastpakken (na). De behandeling omvat een combinatie van fysieke manipulatietechnieken, waaronder Chinese therapeutische massage en acupressuur, evenals de stimulatie van acupunctuurpunten.

Het verloop van een tuina-behandeling

Een tuina-behandeling begint met een gesprek tussen de therapeut en de cliënt om de klachten en levensstijl te begrijpen. Vervolgens wordt lichaam onderzocht op flexibiliteit en pijnklachten. De behandeling vindt plaats terwijl de cliënt gekleed is en comfortabel ligt.

De therapeut past verschillende tuina-technieken toe, zoals drukpuntenmassage, acupressuur en manipulaties, om de energiestroom te herstellen en blokkades op te heffen. Na de behandeling kan de cliënt ontspannen en verfrist voelen, met mogelijk advies voor verdere verbetering van de gezondheid.

Wat kan Tuina voor mij betekenen?

Tuina heeft als doel ontspanning te bieden, maar kan ook verlichting bieden bij uiteenlopende fysieke en emotionele aandoeningen. Deze omvatten onder andere migraine, chronische pijn, spierspanningen, fibromyalgie, spier- en zenuwpijn, rug- en nekklachten, slechte bloedsomloop, spijsverteringsproblemen, stress, en gewrichtsaandoeningen zoals reuma en artrose.

Tuina-massage heeft een diepgaand effect, niet alleen op spierweefsel, botten en pezen, maar ook op het zenuwstelsel. Het bevordert veerkracht en weerstand, verbetert flexibiliteit en verlicht spanning en vermoeidheid.

 

Tuina Chinese massagetechniek

Tuina, een Chinese massagetechniek die deel uitmaakt van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), kent een geschiedenis van maar liefst 2200 jaar. Bij tuina gebruikt de therapeut verschillende technieken zoals duwen, kloppen, knijpen en masseren met behulp van vingers, handpalmen, vuisten en ellebogen. Vergelijkbaar met de Japanse shiatsu-methode, richt tuina zich op het oplossen van weefselblokkades. De therapeut oefent druk uit op de meridianen, ook bekend als jing luo, en op specifieke punten om de vrije en gelijkmatige stroom van qi (energie) en bloed door het lichaam te herstellen. Tuina stimuleert op deze manier het zelfherstellend vermogen van het lichaam, wat de behandeling zowel preventief als genezend maakt.

Voordelen van tuina-behandeling door een TCG-therapeut:

Geen verwijzing nodig van de huisarts
Behandeling op maat gemaakt
Weinig tot geen bijwerkingen
Holistische aanpak
Veilige behandeling erkend door WHO

Tuina als holistische behandelwijze

Tuina is een holistische massagetechniek waarbij het lichaam als één geheel wordt beschouwd en de verbinding tussen lichamelijke klachten en interne verstoringen wordt erkend. De tuina-therapeut heeft een brede kijk op gezondheid en neemt meer in overweging dan alleen de directe klacht van de cliënt.

De behandeling richt zich op het stimuleren van het zelfherstellend vermogen van het lichaam, waardoor het de onderliggende oorzaken van de klachten kan aanpakken. Tijdens de tuina-massage, waarbij de cliënt meestal gekleed blijft, wordt de nadruk gelegd op het herstellen van de vitale levensenergie. Dit omvat het opheffen van blokkades, zoals stijve weefsels zoals bindweefsel of spieren, en het verbeteren van de bloedcirculatie.

Meer over TCG

Hoe werkt tuina

Tuina-massage maakt gebruik van verschillende materialen en kan zowel op de blote huid als bovenop kleding worden toegepast. Therapeuten gebruiken hun handen en vingers als de primaire instrumenten voor het uitvoeren van verschillende massagetechnieken, drukpuntenmassage en manipulaties. Deze technieken kunnen direct op de huid worden toegepast voor een diepere effectiviteit, waarbij massageoliën of -lotions worden gebruikt. Bovendien kunnen massagebollen of -staven worden gebruikt om gerichte druk uit te oefenen op specifieke punten, waardoor spanning wordt verlicht en de energiestroom wordt bevorderd.

Deze video toont welke technieken er worden ingezet bij tuina-massage.

Zoek TCG-therapeut

Salverdaplein 15
6701 DB Wageningen

Het bureau is telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00-12.00u

T 0317 423 505

Stuur een bericht naar info@zhong.nl

Volg ons:

Aangesloten bij: