Diabetes

 

Suikerziekte, zoals diabetes in de volksmond heet, is een heel vervelende aandoening. Welke van de drie vormen je ook hebt: genezen is vrijwel onmogelijk. Gelukkig kunnen traditionele Chinese geneeswijzen helpen om je leefstijl te verbeteren, wat een gunstig effect heeft op de ziekte.

 

Suikerziekte, zoals diabetes in de volksmond heet, is een heel vervelende aandoening. Welke van de drie vormen je ook hebt: genezen is vrijwel onmogelijk. Gelukkig kunnen traditionele Chinese geneeswijzen helpen om je leefstijl te verbeteren, wat een gunstig effect heeft op de ziekte.

De volledige medische term voor suikerziekte is Diabetes mellitus. De aandoening is een stofwisselingsziekte, waarbij een persoon leidt aan een te hoge bloedsuikerspiegel. Er is dan in het lichaam te weinig insuline aanwezig – het hormoon dat invloed heeft op de glucosestofwisseling (suikerhuishouding in het bloed). Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn:

 1. De pancreas (alvleesklier) maakt niet genoeg insuline aan (meestal type 1)

 2. De cellen in het lichaam reageren niet (meer) op de insuline die de pancreas heeft geproduceerd (meestal type 2)

We spreken dan over Diabetes type 1 of 2.

Diabetes type 1
Dit is de zwaarste vorm. Deze ontstaat het vaakst bij kinderen en in mindere mate bij volwassenen. Van dit type diabetes is geen genezing mogelijk. De persoon is volledig afhankelijk van de toediening van insuline, omdat het lichaam dit niet (meer) aanmaakt. Deze kunstmatige insuline wordt geïnjecteerd of als tablet ingenomen vóór het eten. De hoeveelheid is afhankelijk van de persoon en van het soort en de hoeveelheid voedsel die de persoon tot zich neemt.

Diabetes type 2
Deze vorm kan iedereen op wat latere leeftijd ontstaan (gemiddeld boven de 40 jaar). Leefstijl speelt een grote rol bij deze vorm van diabetes, die vaak samengaat met overgewicht (obesitas). Dit is een van de redenen dat ook steeds meer kinderen die overgewicht hebben, last krijgen van diabetes type 2.

Dan bestaat er nog een derde vorm van diabetes: Diabetes insipidus.
Dit is een conditie waarbij de nieren niet in staat zijn het vocht vast te houden in het lichaam. Strikt genomen is deze vorm geen ‘suikerziekte’, omdat er geen relatie is met de insulineaanmaak in het lichaam en de suikerspiegel in het bloed. Wel heeft Diabetes insipidus twee symptomen waardoor iedereen aan suikerziekte denkt: een niet te verzadigen dorst en daaraan gerelateerd extreem veel en vaak plassen.

Hoe herken ik diabetes?

De symptomen en klachten per type kunnen zijn:

Type 1:

 • Opvallend veel dorst en plassen

 • Snel gewicht verliezen

 • Hoog bloedsuikergehalte

 • De adem ruikt naar zoetige appel of nagellak (reden: te hoog ketonengehalte in bloed/plasma en urine)

 • Algehele malaise, versuft gevoel

 • Vermoeidheid

 • Spierpijn

Type 2:

 • Opvallend veel dorst en plassen

 • Regelmatig schimmelinfecties zoals candida bij vrouwen

 • Hoge bloeddruk (hoofdpijn, duizelingen, met dan bij het opstaan)

 • Hoog cholesterolgehalte (kan zich uiten in pijn in de bovenarmen en/of bovenbenen)

 • Aderverkalking

Zijn diabetesklachten te verminderen?

Er bestaat een direct verband tussen suikergebruik en het ontstaan van diabetes type 2, evenals tussen diabetes en overgewicht (dit geldt met name voor Diabetes type 2).
De conclusie van een groot volksonderzoek (2012) van de Stanford University, Californië luidt: Wanneer je per dag regelmatig 150 calorieën méér eet dan de dagelijks aanbevolen calorie-inname, heb je al een verhoogd risico om diabetes type 2 te krijgen.

Het beperken van het gebruik van suiker, maar ook van zoetstoffen, light- en zero-producten heeft een positief effect op zowel patiënten met Type 1 als Type 2.
Het lichaam is er op gebouwd om zelf vanuit onder andere samengestelde koolhydraten (polysachariden) zelf glucose (suiker in de meest pure vorm) te maken, een essentiële stof in ons lichaam.
Koolhydraten hebben we dus ook gewoon nodig in onze voeding.
Met name korte keten koolhydraten (mono-en disachariden) zoals we die aantreffen in bijvoorbeeld kristalsuiker, witmeel-produkten, fastfood, frisdranken en dergelijke kunnen in ons lichaam grotere schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaken waardoor er een grotere insuline behoefte ontstaat en het lichaam meer moeite moet doen om de bloedsuiker onder controle te houden.
Insuline (of beter gezegd, het absolute of relatieve gebrek daaraan) heeft invloed op diverse stofwisselingsprocessen in het lichaam en hoe stabieler de bloedsuikerspiegel is, hoe beter men zich voelt.
Door de toevoer van suiker en aanverwante producten te verminderen of het gebruik ervan te stoppen en verstandig om te gaan met de koolhydraten in de voeding ervaar je vrijwel direct minder stress, slaap je beter en dieper, verbeteren de hersenfuncties en verdwijnen ontstekingen.

Wat kan TCG doen?

De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) kan ondersteunen bij de verschillende vormen van diabetes door onder meer te helpen de leefstijl te verbeteren. Elke therapeut in één of meer van de traditionele Chinese geneeswijzen is in die zin een lifestylecoach bij uitstek.
De therapeuten van Zhong bezitten de kennis om het beste naar voren te halen op het gebied van voeding, beweging (tai chi, qi gong), massage (tuinashiatsu), kruiden en acupunctuur.
Zij leiden je op tot ‘specialist’ in de omgang met jouw aandoening, door de Chinese diagnose en de westerse reguliere geneeskunde optimaal op elkaar af te stemmen. Hierdoor krijg je grip op je eigen gezondheid en leer je welke keuzes voor jou werken (en waarom) en welke niet.

 

Zoek TCG-therapeut

Salverdaplein 15
6701 DB Wageningen

Het bureau is telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00-12.00u

T 0317 423 505

Stuur een bericht naar info@zhong.nl

Volg ons:

Aangesloten bij: