Gezond eten

 

Wat kun je het beste eten of liever gezegd, wat beter niet? Eten we niet te veel? Wat is gezond eten? Proteïnen of koolhydraten? De traditionele Chinese geneeskunde (TCG) geeft op het gebied van voeding drie belangrijke regels die je daarbij kunnen helpen.

Wat kun je het beste eten of liever gezegd, wat beter niet? Eten we niet te veel? Wat is gezond eten? Proteïnen of koolhydraten? De traditionele Chinese geneeskunde (TCG) geeft op het gebied van voeding drie belangrijke regels die je daarbij kunnen helpen.

 1. Eet gevarieerd

 2. Eet vers en zelfgemaakt

 3. Eet wat het seizoen in Nederland biedt

Eet gevarieerd

Probeer per week drie verschillende ontbijten en lunches te bedenken. Hiermee heb je met twee eetmomenten per dag al volop variatie. Een andere, leuke en gemakkelijke manier om te variëren: zorg dat er per maaltijd allerlei verschillende kleuren op één bord liggen. En daag jezelf uit om wekelijks een nieuw recept te proberen.

Eet regelmatig, liefst dagelijks:

 • Peulvruchten (bonen, linzen, pinda’s)

 • Bessen

 • Overig fruit

 • Kruisbloemigen (broccoli, bloemkool, spruiten en kool)

 • Groene groente

 • Overige groenten en paddenstoelen

 • Lijnzaad

 • Rauwe noten

 • Diverse granen

 • Kruiden

Eet vers en zelfgemaakt

Door geen kant-en-klaar-producten en/of afhaalmaaltijden te eten, houd je controle over wat je binnenkrijgt. Denk aan conserveringsmiddelen en zout maar ook verborgen suikers in beleg en chips. En de E-nummers, zoals E621, die ervoor zorgt dat er geen signaal meer naar de hersenen gaat als je vol zit. Snoep je van zelfgemaakte taart of koek, dan is dit nog altijd gezonder dan producten uit de winkel. Helemaal wanneer er alleen pure producten in zitten, zoals echte boter, volle melk en een suiker naar keuze.

Eet uit het seizoen

Eet wat Nederland biedt in het heersende seizoen. ‘s Winters eet je stampotten en ’s zomers salade. Aardbeien in de zomer en stoofperen in de winter. Het effect op het lichaam is uit te leggen aan de hand van een tomaat. Deze vruchtgroente groeit het beste in landen met veel zon. Eet je een tomaat, dan werkt dit juist verkoelend, net als bijvoorbeeld watermeloen.
Het omgekeerde geldt voor boerenkool. Die groente is het lekkerst als de nachtvorst er overheen is gegaan, terwijl de kool als voeding ons lichaam verwarmt. Boerenkool zit bovendien boordevol vitamine C en mineralen die je in de wintermaanden goed kunt gebruiken.

 

Zoek TCG-therapeut

Salverdaplein 15
6701 DB Wageningen

Het bureau is telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00-12.00u

T 0317 423 505

Stuur een bericht naar info@zhong.nl

Volg ons:

Aangesloten bij: