Hooikoorts

 

Na een aantal warme dagen is de natuur ontploft. Letterlijk, want de lucht is zwaar van het stuifmeel. Mensen die overgevoelig zijn voor pollen merken dat onmiddellijk aan verschijnselen van hooikoorts, zoals een loopneus en jeukende ogen.

Gelukkig kun je dan je toevlucht nemen tot de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG).

 

Je kunt een behandeling met acupunctuur overwegen of naar een kruidentherapeut gaan.

Daarnaast bestaan er allerlei gemakkelijke en effectieve mogelijkheden om hooikoorts met zelfzorgmiddelen aan te pakken, zodat je reguliere geneesmiddelen, zoals antihistaminica en cortison, kunt vermijden als er geen acupuncturist of herborist beschikbaar is. En zelfs als je onder behandeling bent van een TCG-therapeut, kan deze maatregel de therapie ondersteunen.

Zelf aan de slag

De vervelende acute symptomen van hooikoorts – het niesen, de jeuken aan de ogen, het opzwellen van de slijmvliezen en de loopneus – worden in de Chinese geneeskunde beschreven als overeenkomend met een externe Wind. Daarom richt zich de symptoombehandeling op het uitleiden van die Wind.

Zo kan Chinese chrysantenthee, Ju Hua ofwel chrysanthemi morifolii, verlichting geven. Het kruid is zowel als thee te drinken als in een kompres direct op de ogen te leggen.

Vooral in het zuiden van China is thee van chrysantenbloemen erg geliefd. De stralend gele bloemen worden als kruidenmedicijn toegepast, vanwege hun koelende, bitterzoete werking bij ontstekingen, zwellingen en roodheid in het neus- en halsgebied. Je neemt ze ook wel bij koorts, hoofdpijn en duizelingen. De bloemen gaan bij (kort) koken open en smaken goed.

Voor het maken van een kompres doe je een paar gedroogde bloemen in een papieren theezakje. Giet daar kokend water op en laat het enige minuten trekken. Het theezakje met de bloemen haal je uit het water en laat het afkoelen totdat het lauwwarm en goed te verdragen is. Dan leg je het enige tijd op de ogen.

De thee zelf drink je een paar maal per dag, eventueel met een klein beetje zoetmiddel erin (niet teveel!), om de werking van binnenuit te bewerkstelligen.

Meer doen met TCG

Het is, net als bij alle aandoeningen, belangrijk om te onderscheiden dat er verschil is tussen symptoombestrijding van hooikoorts – de behandeling van de acute verschijningsvorm ofwel de ‘takken’ van de ‘boom’ – en de behandeling van het onderliggende patroon: de ‘wortels’. Die takken vallen het meeste op, maar behandeling van de onderliggende oorzaak is noodzakelijk, omdat de symptomen anders op een later tijdstip toch weer optreden.

De aanpak van het onderliggende probleem bij hooikoorts, waarbij de longen, milt en nieren versterkt moeten worden, vindt niet alleen in het hooikoortsseizoen plaats. Dit vraagt meer tijd en is niet symptomatisch. Naast acupunctuur en kruidentherapie kun je hierin met voeding, qi gong dan wel leefstijladvies veel bereiken.

Versterken van de Long-qi

Voor een krachtige werking van de longen zijn ademtechnieken zoals die in qi gong, tai chi en yoga worden beoefend, heel geschikt. Maar ook een regelmatige stevige wandeling door het bos kan, paradoxaal genoeg, juist in het allergieseizoen de longen versterken door de frisse lucht. Mits de allergie natuurlijk niet zo ernstig is dat dit onmogelijk of zelfs onverantwoord is.

Het emotionele aspect van de longen is verdriet, en het is dan ook essentieel dat deze emotie, wanneer ze zich voordoet, niet onderdrukt en weggestopt wordt, maar een gezonde uitweg krijgt.

Milt/Pancreas verwarmen en stimuleren

De functie van de Milt/Pancreas wordt ondersteund met licht zoete, licht verteerbare, voornamelijk warme en verwarmende voeding. Denk aan gele en oranje groenten zoals (zoete) aardappel, pastinaak, pompoen en wortel. Aromatische en niet te scherpe specerijen, als kardemom, kaneel, verse gember, mosterd en basilicum, verspreiden vochtophopingen in de slijmvliezen en ondersteunen daarmee de transporterende en transformerende functie van de milt/pancreas.

Minder geschikt is een overmaat aan melkproducten, zuidvruchten en zoetigheden, omdat deze slijmvormend werken.

Op emotioneel niveau raakt de milt/pancreas aangedaan door piekeren. Ook daar zou je een gezonde, andere uitweg voor moeten zoeken.

Steun de nieren voor een goed immuunsysteem

De Nieren omvatten in de Chinese geneeskunde naast de nieren zelf ook de bijnieren. Deze worden ‘gevoed’ door voldoende rust en slaap. Tot laat achter een beeldscherm zitten of op de telefoon scrollen beïnvloedt niet alleen de slaapduur nadelig, maar ook de slaapkwaliteit. Op tijd rust nemen, of dat nu gebeurt door middel van meditatie of door te gaan vissen, is belangrijk.

Qua voeding kun je de nierfunctie versterken met stoofpotten en echte bouillon die van botten of schenkel getrokken is. Ook eten dat traditioneel hoog aangeschreven staat vanwege de voedende kracht, zoals wild, walnoten en vette zeevis, ondersteunt de nieren. Overmatig werken of seksuele activiteiten ontplooien, extreme sporten en alles wat teveel stress veroorzaakt – al die zaken plegen een aanslag op de nieren. En dat kun je, bij een zwakte in dat gebied, beter vermijden.

Bronnen:

Bensky D., en R. Baroler, Chinese Herbal Medicine: Materia Medica, 1993

hooikoortsradar.nl

 

Zoek TCG-therapeut

Salverdaplein 15
6701 DB Wageningen

Het bureau is telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00-12.00u

T 0317 423 505

Stuur een bericht naar info@zhong.nl

Volg ons:

Aangesloten bij: