In 3 stappen naar balans in ‘mind, body en spirit’

 

Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen geluk, gezondheid en groei geeft je kracht en zelfvertrouwen. Dit proces kun je zien als jezelf vrijmaken van oude patronen; emancipatie en persoonlijke groei en ontwikkeling. In die groei vinden we geluk en vrijheid in onszelf wat een boost geeft aan je zelfvertrouwen, weerstand, energielevel en mindset. Vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijzen streven we in de basis altijd naar de balans in mind, body en spirit waarbij preventie en gezondheid centraal staan.

Verschuiving in gezondheidszorg

In de afgelopen jaren is er een verschuiving zichtbaar in de traditionele gezondheidszorg. Het collectieve bewustzijn is steeds meer gericht op de holistische kijk naar gezondheid en welzijn, zowel bij ziekte als in preventie. Het vinden van balans in ‘mind, body en spirit’ is cruciaal omdat de emotionele en lichamelijke gezondheid essentieel is voor een gelukkig en gezond leven.

Balans van ‘mind, body en spirit’

Stress-gevoeligheid wordt vaak opgebouwd door onbewuste (eet)patronen, onverwerkte emoties, onderdrukte gevoelens en onderliggend trauma (Mind). Een goede gezondheid gaat samen met de vrije energiestroom in het lichaam. Bloedcirculatie, hormoonhuishouding, vocht in de lymfe circulatie, de spijsvertering en overige stofwisselingen van het lichaam (Body) zijn onderdeel van deze vrije energiestroom. Zingeving, spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling (Spirit) heeft geen kans wanneer de ‘mind’ en ‘body’ te veel energie vragen. Negatieve gevoelens, slecht voedingspatroon en chronische mentale en fysieke stress stagneert de vrije energiestroom, wat kan leiden tot ziekte. Wanneer bijvoorbeeld stress verhoogt of juist verlaagt dan heeft dat direct effect op de balans in ‘mind, body en spirit’.

Visie op balans vanuit de Chinese Geneeskunde

Binnen de Chinese Geneeskunde zijn de milt (maag), lever en nieren belangrijke orgaansystemen die energetische verantwoordelijk zijn voor onze gezondheid. Dit trio, vooral de lever, is erg gevoelig voor stress. Wanneer deze orgaansystemen door stress moeten overwerken om het lichaam te laten herstellen van de stress, blijft er weinig tijd en energie over om hun primaire taken uit te voeren. Alle stofwisselingssystemen van het lichaam die de vrije energiestroom voeden, worden daardoor belemmerd.

Begrijp je lichaam

Het lichaam liegt nooit over het eigen welzijn. Het gebruikt klachten zoals pijn of onrust als alarm dat het lichaam uit balans is geraakt. Dit is het doel van ziekte: ons laten weten dat er een disbalans is ontstaan wat het lichaam niet meer zelf kan oplossen. Het zelf-genezend vermogen heeft zijn kracht verloren en communiceert dit door middel van lichamelijke klachten. Wanneer je de communicatie van je lichaam begrijpt, kun je zelf eenvoudig stappen ondernemen om de balans te herstellen.

In 3 stappen naar balans in mind – body – spirit

  1. Pas je leefstijl aan om stress te verminderen; maak plezier en breng geluk in je leven.

  2. Gebruik eten als medicijn. Eet verwarmende voeding om je spijsvertering te helpen energie te geven aan je orgaansystemen.

  3. Beoefen QiGong/Yoga/Meditatie om de vrije energiestroom door het onzichtbare meridianensysteem in het lichaam te stimuleren.

Wat bereik ik met meer balans?

Wanneer het lichaam en de geest in balans zijn heeft ziekte minder kans. Het lichaam heeft geen noodzaak om klachten en symptomen te geven van disbalans. Wanneer je deze toestand bereikt, zullen je fysieke klachten verminderen, overtollig gewicht zal afnemen en gevoelens van depressie en onrust zullen geleidelijk verdwijnen. Er komt ruimte voor liefde, geluk, gezondheid en welzijn.

Gun jezelf een innerlijke reis

In de Traditionele Chinese Geneeswijzen zien we de klachten als de boodschap van het lichaam dat deze klaar is voor verbetering, ontwikkeling en groei. Je bent klaar om krachtiger, gezonder en gelukkiger te gaan leven. Gun jezelf de innerlijke reis naar jouw ultieme geluk en gezondheid.

#Acupunctuur #Kruiden #Shiatsu #Tuina #Voeding #QiGong #TaiChi

Bronnen:

Inspiratie bronvermelding: https://www.tcmworld.org/womens-health-how-empowerment-is-prevention/

 

Zoek TCG-therapeut

Salverdaplein 15
6701 DB Wageningen

Het bureau is telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00-12.00u

T 0317 423 505

Stuur een bericht naar info@zhong.nl

Volg ons:

Aangesloten bij: