Oost en West gaan prima samen

 

Traditionele Chinese Geneeswijzen kunnen uitstekend dienen om westerse reguliere therapieën te versterken, aan te vullen of hun bijwerkingen te verminderen. Er is slechts één wereld – met verschillende gezichtspunten. Verschillen komen voort uit imperfecties in de verklaringen, niet uit verschillende werelden.

Een TCG-therapeut heeft geen verplichting aan een specifieke leer; er zijn geen dogmatische waarheden volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). De behandelaar heeft alleen een verplichting naar zijn patiënt: om die te helpen.

De Westerse machine

De reguliere westerse geneeskunde ziet het lichaam als een machine, waarvan je een kapot onderdeel repareert of vervangt. Steeds geavanceerdere technieken richten zich op het bijsturen op steeds kleinere schaal met steeds preciezere ingrepen. De chirurgie is op hoog niveau ontwikkeld maar qua medicijnen zijn er slechts twee mogelijkheden: het aanvullen van een tekort of het onderdrukken van symptomen. Artsen strijden tegen de ziekte en proberen met hun kennis en kunde de patiënt te redden.

De alternatieve methode

Helaas imiteert een groot deel van de alternatieve geneeswijzen dit model: in de vorm van allerhande vitamines en supplementen of het gebruik van ‘natuurlijke’ antibiotica. Ook veel moderne ontgiftingskuren zijn gebaseerd op het idee dat een lichaam onzuiver is en reiniging nodig heeft.

De Chinese tuin

De TCG ziet het lichaam als een tuin, of een akker, en de arts of TCG-therapeut als de tuinman of boer die het land weer gezond maakt, zodat het vrucht kan dragen. Die, als de bladeren verwelken of bruin worden, de grond onderzoekt, kijkt of de planten genoeg water en zon krijgen, en of de wortels niet worden aangevreten. Wat de behandelaar niet doet, is de bladeren groen verven, of aan de plantjes trekken om ze sneller te laten groeien.

Ziek en gezond volgens TCG

Gezondheid volgens de TCG is meer dan het ontbreken van ziekte: een lichaam streeft naar homeostase, naar het in stand houden van balans. De definitie van ziekte is dat er iets niet verandert, wat wel zou moeten veranderen. Gezondheid kan wel degelijk betekenen dat regelmatig onderhoud nodig is, maar dat is niet hetzelfde als het idee dat delen van het lichaam ‘kapot’ of ontoereikend zijn. Soms is het voldoende om het lichaam een zetje in de juiste richting te geven, om het weer het ritme van de natuur te laten volgen. En heeft een tuin langere tijd onderhoud nodig, dan gebeurt dit eveneens vanuit een positieve visie op het lichaam en gezondheid, met de nadruk op hetgeen in het lichaam wél goed gaat.

Wat kan TCG betekenen?

Traditionele geneeswijzen, zoals acupunctuurkruidenqi gongtuina en shiatsu, bieden ondersteuning bij vrijwel alle westerse medische behandelingen. TCG kan het hele lichaam weer in balans brengen, de doorstroming bevorderen en blokkades opheffen, en op die manier zorgen voor ontspanning en pijnvermindering. Sommige Oost-West-combinaties zijn zelfs opvallend effectief gebleken. Zo is de werking van acupunctuur tegen bijwerkingen van een kankerbehandeling recent opnieuw bevestigd. Bewezen positieve resultaten zijn er ook bij migraine, angststoornissen, depressie en slaapproblemen.

Naar Indicaties

Vind een therapeut van Zhong

Lees meer over medische wetenschap in Oost en West >>

 

Zoek TCG-therapeut

Salverdaplein 15
6701 DB Wageningen

Het bureau is telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00-12.00u

T 0317 423 505

Stuur een bericht naar info@zhong.nl

Volg ons:

Aangesloten bij: