Depressie

 

Het is normaal dat iedereen af en toe een sombere bui ervaart, maar doorgaans verdwijnen deze gevoelens na enkele dagen vanzelf. Wanneer er sprake is van een klinische depressie, kunnen de symptomen echter aanzienlijke verstoringen veroorzaken in het dagelijks leven.

Symptomen van depressie

De symptomen van depressie kunnen chronisch van aard zijn en omvatten onder andere:

  • Neerslachtigheid: Een aanhoudend gevoel van somberheid en neerslachtigheid.
  • Verlies van Interesse: Het verlies van interesse in activiteiten die normaal gesproken als plezierig worden ervaren.
  • Nervositeit: Gevoelens van nervositeit en onrust.
  • Prikkelbaarheid: Toegenomen prikkelbaarheid en een kort lontje.
  • Gebrek aan Zelfvertrouwen: Verminderd zelfvertrouwen en zelfwaardering.
  • Verstoorde Slaap of Eetlust: Problemen met slaap, zoals slapeloosheid of overmatig slapen, en veranderingen in eetlust en gewicht.
  • Vermoeidheid: Overmatige vermoeidheid en gebrek aan energie.
  • Verlies van Motivatie: Verminderde motivatie en interesse in dagelijkse activiteiten.
  • Concentratieproblemen: Moeite met concentratie en besluitvorming.
  • Libido-veranderingen: Veranderingen in libido en seksuele interesse.
  • Fysieke Pijn: Ervaarde fysieke pijn zonder duidelijke oorzaak.
  • Gedachten aan Zelfmoord: Gedachten aan zelfbeschadiging of zelfmoord.

Depressie wordt veroorzaakt door een complex samenspel van genetische, biochemische en psychologische factoren. Vaak is de directe aanleiding voor depressie een stressvolle gebeurtenis, zoals ziekte, het verlies van een dierbare, relatieproblemen of financiële moeilijkheden. Het is belangrijk om depressie serieus te nemen en hulp te zoeken bij een professionele zorgverlener indien nodig.

Risico op depressie

Depressie kan mensen van alle geslachten, leeftijdsgroepen en achtergronden treffen. Ongeveer tweederde van alle volwassenen ervaart op enig moment in hun leven symptomen van depressie die ernstig genoeg zijn om hun dagelijkse activiteiten te verstoren. Vrouwen hebben echter een tweemaal zo hoog risico op het ontwikkelen van depressie, deels als gevolg van hormonale schommelingen tijdens menstruatie, menopauze, zwangerschap of na de bevalling. Volgens schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal depressie in 2020 wereldwijd de op één na grootste bijdrage leveren aan de totale ziektelast, na chronische hart- en vaatziekten.

Hoe Traditionele Chinese Geneeskunde ondersteuning kan bieden bij depressie

Over het algemeen wordt aangenomen dat Traditional Chinese Geneeskunde (TCG) een positieve invloed kan hebben op depressie. Acupunctuur wordt beschouwd als een methode om het zenuwstelsel te stimuleren en invloed uit te oefenen op de vrijlating van neurotransmitters, zoals serotonine en endorfine. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat specifieke acupunctuurpunten specifieke hersengebieden kunnen beïnvloeden, wat kan resulteren in vermindering van nervositeit, gevoeligheid voor pijn en stress, en bevordering van ontspanning.

Een van de belangrijke voordelen van acupunctuur is dat het veilig kan worden gecombineerd met westerse reguliere behandelingen, zoals antidepressiva. Deze complementaire aanpak kan helpen om de bijwerkingen van antidepressiva te verminderen en tegelijkertijd het gewenste therapeutische effect te vergroten.

Kortom, TCG, en in het bijzonder acupunctuur, kan een waardevolle aanvullende benadering zijn bij de behandeling van depressie. Het kan helpen om het evenwicht in het lichaam te herstellen, de stemming te verbeteren en de algehele mentale gezondheid te ondersteunen. Het is echter belangrijk om deze behandelingsoptie te bespreken met een gekwalificeerde TCG-beoefenaar en samen te werken met een medische professional om de beste behandelingsstrategie te bepalen.

Behandeling en ondersteuning

Acupuncturisten bieden vaak meer dan alleen het plaatsen van naalden; ze verstrekken ook leefstijladviezen die kunnen helpen bij het overwinnen van depressie. Mensen die te maken hebben met depressie kunnen profiteren van regelmatige bezoeken aan een therapeut voor emotionele ondersteuning.

In de behandeling van depressie kunnen Zhong-therapeuten naast acupunctuur ook andere traditionele Chinese geneeswijzen toepassen. Dit omvat onder andere de ontspannende massagevormen tuina en shiatsu, die verlichting kunnen bieden. Daarnaast omvat het bewegingstechnieken zoals qi gong, ontworpen om energie op te bouwen.

Sommige therapeuten maken ook gebruik van Chinese kruiden om het lichaam te ondersteunen bij het herstellen van evenwicht tijdens de behandeling van depressie. Kortom, de benadering van Zhong omvat een scala aan holistische methoden om individuen te helpen bij het omgaan met en overwinnen van depressie.

 

Meer wetenschappelijk:

Onderzoek naar de werking van acupunctuur bij depressie

Fact sheets, British Acupuncture Council: Depression

Bronnen:

Mintel/YouGov., Depression poll commissioned by the British Association for Counselling and Psychotherapy, april 2006.

Stewart D.E., E. Gucciardi en S.L. Grace, ’Depression’, BMC Women’s Health, augustus 2004, 25:4, Suppl.1, p.19.

McCrone P., S. Dhanasiri, A. Patel, M. Knapp en S. Lawton-Smith, Paying the Price: The cost of mental health care in England to 2026, The King’s Fund 2008, ISBN 978 1 85717 571 4.

World Health Organization, 2020.

 

Zoek TCG-therapeut

Salverdaplein 15
6701 DB Wageningen

Het bureau is telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00-12.00u

T 0317 423 505

Stuur een bericht naar info@zhong.nl

Volg ons:

Aangesloten bij: